教頭應該如何「炒」?

2012-12-05 17:57:01 来源:网络

教頭應該如何「炒」?

這兩周英超及西甲陸續有教頭被炒,但效果迥異。到底甚麼因素才令炒教練成靈丹妙藥?一是新帥有支「神仙棒」,揮一揮便可起死回生,令殘隊一夜間變成長勝之師;很可惜,暫未有人擁此神仙棒。

第二,是有支「打狗棒」,以其名氣威望,可鎮軍心。昆士柏流浪的哈利列納,以及西甲愛斯賓奴的艾古爾,可算此類。結果,兩支英超及西甲包尾球隊,新帥上任後首仗士氣明顯改善,均保不敗。

其實新帥能否使出「打狗棒」,常非個人能力決定,而是形勢使然。通常前任領隊與球員交惡,軍心渙散至戰績低落;做班主一係炒晒成隊波,一係炒個教練,梗係後者符合成本效益!結果很多時新帥蹺埋雙手,戰績都會提升。如NBA季初的湖人,炒掉熱身賽8連敗、開季5場輸4場的米克布朗後,新帥迪安東尼未親自督師,球隊已經兩連勝。其實喺頂級球隊做教練真係好難,除咗睇老闆頭,班「下屬」都可攞你命!

還有一例,就是乜棒都難救,如車路士的賓尼迪斯。前任迪馬堤奧無論在球員以至球迷心中都地位崇高,被炒後全隊都處於不滿狀態;加上個人認為肥賓執教功力一向麻麻,上任後3仗未勝,今晚歐聯又隨時贏波出局,睇嚟未必坐得耐。

講到炒教練,各地聯賽都不及意甲「樂此不疲」。英超西甲最近先炒咗兩件,但意甲早於開季第3周,便率先有巴勒莫的辛連奴被炒;至今已有基爾禾、卡利亞里、熱拿亞及佩斯卡拉共5隊曾換帥,繼續保持歐洲教練「最低工時」紀錄!