失波勿賴生得矮

2012-12-04 14:57:42 来源:网络

失波勿賴生得矮

曼聯今輪贏雷丁4:3,有個換人被視為好關鍵,就喺31分鐘,兩隊踢成3:3,費格遜換出拉菲爾達施華,換入基斯史摩寧,佢解釋話要加強防線嘅高度,先有呢個換人決定,但球員唔夠高真係失波嘅原因?拉菲爾又真係失波嘅罪人?我可憐拉菲爾就咁成為代罪羔羊。

第一個失波,雷丁喺曼聯右路傳中,莊尼伊雲斯將個波頂去遠柱,點知俾冇人嘜嘅笠臣簡奴射入。呢球一來輸在莊尼伊雲斯孤寒,唔肯頂個波出底線;二來點解笠臣簡奴冇人嘜呢?呢球明顯同高波冇關,係中場回防不力。面對傳中,艾拉移入中路幫手,呢個時候左翼嘅艾舒利楊格應該補番艾拉個位,但嗰陣楊格喺禁區外,遠到連鏡頭都差啲影唔到。

第2個失波,方祖接應角球,又係無人嘜咁頂入。首先,方祖得1米77,半隊曼聯都高過佢,明顯呢球係有球員冇追人,唔關高矮事。睇多幾次慢鏡,罪人係費查;佢原本喺遠柱嘜住方祖,但方祖突然走入中間,1米83嘅費查就企咗喺度。

第3個失波,1米88嘅莊尼伊雲斯唔夠雷丁1米94嘅桑摩利臣頂,被後者頂入。喺呢3個失波入面,得呢球係輸身高,另外兩球係輸在中場協防不力。睇番場波整體嘅數據,費查同艾舒利楊格今場分別有4次同3次失誤,係隊內最高嘅兩個,可見佢兩個今場狀態都唔好,精神又唔集中。今場曼聯破紀錄喺24分鐘內失3球,輸身高唔係主因,中場態度散漫先係真兇。