牙買加和波「大」局已定

2015-07-11 07:55:54 来源:互联网

牙買加和波「大」局已定 

美洲金盃B組賽事繼續開打,牙買加首戰一如所料狀態勝一籌,以2:2迫和哥斯達黎加,而通過咗最難打一關,餘下兩戰對手僅為加拿大及薩爾瓦多,多取一場勝仗力足出線,而佢哋今戰先打主辦國之一加拿大,基於對方都有主場之利,牙買加唔會太輕鬆,呢場估雙方都係和波收場居多。(周六21,香港時間周日6:30am開賽)

加拿大雖然作為主辦國,不過今場波就喺美國上演。佢哋今次喺大賽行得幾遠都係未知數,因為球隊喺足球發展上近年有啲遲緩,今次大軍上基本上冇高質外流兵在陣,中前場主力都主要係美職聯球員,首戰僅迫和薩爾瓦多已經令人非常失望,就算最終喺呢組出到線,睇怕都好難闖入8強。
相對上,首戰我哋推介牙買加不敗,原因全在於牙買加有眾多球員戰畢美洲國家盃,球員整體狀態肯定比對手好,不過今場情況有啲唔同,一來加拿大都已經打咗場正式賽事,二來對方有多名球員喺北美洲打聯賽,聯賽亦正值開打期間,唔會有狀態差距問題,反而呢場勝負關鍵僅在球員質素。
當然牙買加防線有多名英超、英冠兵級數高好多,但前線球員質素平平,今場都唔易咬入加拿大,而加拿大亦有半個主場之利,今場應該有唔少加國球迷去鄰國打氣,拉上補下雙方喺各方面都冇絕對優勢,今場捧和局合情合理。

流言情报