紅軍封王結局已定

2020-06-21 09:51:25 来源:网络

隨住疫情放緩,歐洲各大聯賽亦重燃戰火,我有份評述嘅德甲已塵埃落定,拜仁實現8連冠霸業,而英超自上周中重開後,直至今晚先至寶物沉歸底,上演The Merseyside Derby(默西賽德郡打吡),由榜首利物浦作客同市宿敵愛華頓。

點解叫做Merseyside?其實當地有條河叫做River Mersey,但英國人好鍾意用side嚟形容河流,Merseyside因此而得名。有睇開呢個專欄嘅球迷都知,我喺季初已預言利物浦一定封王,從未動搖過,唯一擔心係突如其來嘅疫情,會否無情地將球季腰斬呢?好彩等待百多日後,英超終於重開,畢竟現代足球涉及太多經濟元素,環環緊扣,就算要閉門作賽,亦可透過電視直播收睇,喺可行嘅情況下,都會盡量減低經濟損失。

紅軍封王結局已定
老實講,紅軍今仗無論贏輸和,都阻唔到佢哋今季封王嘅結局,唔通剩番9輪聯賽都贏唔到2場咩?我早喺上年10月以玩票形式,用1000元博700多元嘅回報,買咗利物浦奪冠,好多人會認為就算贏梗,卻要等咁多個月先有錢收,唔多划算,不過睇番紅軍嘅人腳、板櫈深度、對爭標嘅飢渴感等,都勝過其他對手,試問有邊隻股票,你買咗半年或9個月後一定賺梗?值得一提嘅係,單場贏輸變數太多,例如球員失準、紅牌、VAR等等,足以影響賽果,但一支球隊要贏聯賽冠軍,係靠整體實力、長期穩定性等因素,所以我呢種長線投資嘅玩法,比買單場更可取,而睇住緊張刺激嘅默郡打吡過父親節,一樂也。