默郡打吡細在必行

2020-06-21 09:11:32 来源:网络

利物浦衝冠先求穩
今日父親節最佳節目,梗係睇周一凌晨上演嘅英超默西賽德郡打吡,利物浦作客死敵愛華頓。紅軍只要贏多兩場,即首奪英超冠軍,自1989-90年度球季後再次稱霸英格蘭頂級聯賽,一眾由細到大都捧紅軍、依家做晒爸爸嘅利迷,絕對係期待已久嘅時刻!不過聯賽停擺3個多月,狀態難料,客場出擊一定穩中求勝,加上近年造訪「拖肥糖」旺少交收,捧2.5球嘅入球細最划算。(Now 621及611周一凌晨2時直播)

利物浦領先次席嘅曼城22分,首奪英超冠軍只係時間問題,但經過3個多月停擺,眾將狀態有待提升,今仗未必可即時撻着大勝。同時,射手穆罕默德沙拿亦有傷在身,之前更缺席操練,今仗上陣成疑,攻力難免削弱。雖然紅軍今季堅勁,不過主客演出有別,喺停擺前5場聯賽作客獲4勝1負,兼且只入6粒,其中3場險勝1粒,與喺晏菲路球場火力全開相比,睇得出領隊高普每逢客場偏向用保守戰術。

愛華頓傷兵成籮
另一邊廂,愛華頓傷兵滿營,安祖高美斯、戴爾夫、桑基巴文、耶利文拿及禾確特均要養傷,不過主帥安察洛堤貴為一代名帥,過往面對高普領軍嘅球隊並唔失禮,兩人近7次正面交鋒,各得3勝1和3負,包括近兩屆歐聯分組賽率領拿玻里4鬥紅軍,錄得2勝1和1負,「肥安」嘅戰術強調屯重兵喺後場,一旦搶截成功即打反擊,令高普不得不防。

事實上,利物浦只要贏多兩場,又或者今仗贏波,咁啱曼城喺周一對般尼輸波的話,就可首次於英超封王,睇番佢哋今季14場聯賽作客只失9粒,要穩中求勝唔難。加上紅軍近5次聯賽造訪「拖肥糖」,合共只製造3粒咁大把,全開2球或以下,鬥穩格局,2.5球嘅細盤有分頭,不容錯過。