蔚山尚州大有驚喜

2020-05-09 17:25:37 来源:网络

李青龍回巢火力再升級
韓職今日續演3場比賽,上屆亞軍蔚山現代打頭陣,主場迎戰尚州尚武。蔚山現代上季爭標功虧一簣,今季捲土重來繼續擴軍,決心唔需要懷疑;尚州尚武雖然已篤定降班,不過冇心理包袱隨時有驚喜,睇番兩軍對上5次交手一共合力炮製21個士哥,當中4次開3球或以上,捧中位數2.5球大盤最好路。

(周六下午1時開賽)

蔚山現代上季長時間處於聯賽榜三甲位置,可惜煞科日主場倒灶輸波,因得球不及全北汽車屈居亞軍,輸得甚為不值。蔚山現代今季雖有2號射手金甫炅轉投全北汽車,不過曾喺荷甲搵食嘅新兵比安莊臣具一定質素,加上老將李青龍回歸,配合上季聯賽攻入19球嘅首席射手祖利亞尼加奧,進攻能力比去季有過之而無不及。後防方面,2018世盃人氣門將趙賢祐由FC大邱加盟,有助穩定後防軍心,令整體戰鬥力更上一層樓。

尚州篤定降班冇包袱
尚州尚武來自南韓軍方機構,球員全部都係為國服兵役、年齡皆在28歲或以下,活力、體能係佢哋搶分最大本錢。基於南韓政府明年開始禁止同一城市並存企業球隊及軍方球隊,尚州尚武踢完本季就要「分家」,尚州將自組新軍參賽,尚武則須另覓城市作為落腳地,根據賽制規定,兩軍明年都要由韓乙展開角逐。陣中主力如文善敏、權敬原及柳承佑均具備喺韓職立足嘅個人質素,就算球隊篤定降班,為個人前途亦一定博盡,何況球員冇護級壓力,放開包袱隨時踢得更放,話唔定有意外驚喜。

況且睇埋往績,尚州尚武近5次對蔚山現代雖然只得1和4負,但只有1次冇入波,4次開3球或以上,戰況絕非一面倒,今場最好捧大盤。