哥帥有料遠勝回塘寸王

2018-01-06 11:14:05 来源:互联网

哥帥有料遠勝回塘寸王

如果有追開呢個專欄嘅讀者都應該知道,筆者在今季英超開打3輪後曾提過,爭冠離唔開曼市雙雄,因為佢哋於季初所打出嘅氣勢甚有冠軍相,若果你對邊隊較為睇好可押注多啲,亦可買少少另一隊當保本。果然,曼城超乎理想地一放絕塵,踢咗22輪豪取20勝2和未輸過累積62分,甩開死敵曼聯15分之多,喺強度極高嘅英超取得如此開局佳績,非常難得。

調教球員功力盡現
曼城主帥哥迪奧拿之前執教巴塞大獲成功,好多人認為佢手執一副「靚牌」,無論係美斯、沙維、恩尼斯達均對其tiki taka打法瞭如指掌,就算搵其他人教都一樣成功。幸好經過1季半時間調整後,「藍月亮」打出強勁氣勢,哥帥以控球在腳為戰術基礎之下作出微調,當機立斷採用4141陣式,喺佢調教之下,史達寧從只擅於側擊嘅英式快速翼鋒,蛻變為能傳善射、懂得適時入楔埋門嘅影子殺手,而奇雲迪布尼及大衞施華組成嘅中場雙核,連同另一翼鋒利萊辛尼,在聯賽合共奉獻26次助攻,3人位列助攻榜頭3位。迪布尼當年效力車路士被「寸王」莫連奴放棄,輾轉在德甲打番起信心,佢唔係沙維嗰類中場指揮官,但技術全面兼後上衝擊力極強,大衞施華年過30反而打出最高水準,睇得出哥帥識得因事制宜之餘,調教球員之功力亦可見一斑。

相反,因擅於應變而確立名帥地位嘅曼聯領隊莫連奴,近年明顯「回塘」,尤其係佢過於注重防守,面對強隊先求唔輸不惜泊大巴,反而畀對手搶得主動致失分甚至輸波,出戰玩死守嘅中下游球隊,更凸顯「寸王」不擅調教進攻嘅弱點,就算贏波都贏得好辛苦。公平啲講,曼聯坐擁保羅普巴、盧卡古等高價球星,實力理應不在曼城之下,但「寸王」太過保守嘅戰術風格,未能將麾下球員嘅能力發揮到極致,成為畀曼城甩開幾條街嘅關鍵。

论坛精华