馬體會雖敗猶榮

2014-05-26 06:21:04 来源:互联网

馬體會雖敗猶榮


天堂與地獄只係一線之間,又或者只係兩分鐘時間。講緊係昨晨場歐冠決戰,馬體會喺補時兼完場前兩分鐘被皇馬追和,更在加時兵敗如山倒,最終與獎盃擦肩而過。

不論成與敗,馬體會在法定時間內,整體表現的確比皇馬較佳,由開波一刻起,根本完全未驚過對手,更令到皇馬越踢越驚。但足球比賽就係充滿變數,正如英超升班附加賽,打比一直狂攻昆士柏流浪,最慘又係“臨尾香”,踢得好一隊往往未必成為最終勝利者。

皇馬發揮確受制於馬體會嘅埋身緊迫踢法,但又唔可以抹殺皇馬力追到底決心。勝者為王,敗者為寇,馬體會唯有俯首稱臣。

講開呢場決賽,好多波友又有唔少陰謀論,一早就收到一位老友微信,內容只有三个字,“打假波”再加三個憤怒公仔圖案,相信意思係指皇馬先殺盤後殺波。冇錯,足球係人為,唔排除有打假事件。不過場波真係假的話,就真要佩服一班球員嘅演技,“發哥”都要行埋一邊。

真的假不了,假的真不了,正所謂健康睇波,千祈唔好太過“投”入,最重要可以欣賞到一場精彩球賽。
 

流言情报