寸王偷生Die Another Day

2018-10-20 09:02:13 来源:互联网

兩星期前,帥位不穩嘅莫連奴帶領曼聯面對紐卡素,嗰場波如果「寸王」未能全取3分,好有可能難逃被炒嘅惡運,最終紅魔喺落後兩球情況下,成功以3比2驚險反勝對手。莫帥死過翻生暫時保住帥位,不過佢可以苟且偷生到幾時真係未知之數,所以我覺得攞當年特務007經典戲名「Die Another Day」嚟形容佢嘅處境都幾貼切。

莫帥戰績長期不濟,都依然坐正紅魔帥位,其實真係要多得曼聯班主格拉沙家族。出晒名以生意為先嘅美國班主,只着眼曼聯嘅巨大商業價值,揾錢行先,隊波踢成點根本係次要,就算成績再差,都可以轉手將紅魔所有股權變賣賺番一筆,所以嗜錢如命嘅格拉沙家族,更加唔會輕易犧牲巨額毀約金,貿貿然辭退仲有兩年約嘅莫連奴。

格拉沙慳皮 刀下留人
查實早前面對紐卡素,曼聯眾將就用實際表現,證明只要畀心機,紅魔依然係一支充滿競爭力嘅球隊,不過紐卡素同車路士實力差距太大,今晚曼聯作客面對倫敦勁敵「藍戰士」,如果攞唔到滿意結果,紅魔聯賽排名隨時會跌落下游,到時面對來自董事會、甚至球會老臣子同球迷嘅壓力,格拉沙家族仲有冇能力保住「寸王」真係好難講。最後再提少少曼城主場鬥般尼,唔使問阿桂,都知藍月亮今場贏面有幾大,我認為英超1哥喺國際賽期之後,想輕鬆全取3分絕對冇難度。

赢家联盟